Wat is mindset ?

Je mindset is niet zomaar een manier van denken, het is een complete levensstijl. Jouw ‘mind’ – bepaalt namelijk ontzettend veel.

Het bepaalt jouw huidige situatie, jouw carrière, jouw gezin, jouw vrije tijd… Alles wat je tot nu toe hebt gedacht en besloten heeft invloed op waar je nu staat.

Hoe jij opstaat, en je aan je dag begint.

Dit is zeer belangrijk, want immers elke beslissing die je neemt, heeft gevolgen voor je toekomst. Wees hier bewust van.

Je mindset is ook van belang hoe je jezelf ziet en hoe je reageert op bepaalde situaties. Want vanuit je mindset komt een actie, en vanuit die actie komt een resultaat. Wil je dus andere resultaten in je leven, begin dan bij de kern, en dat is je manier van denken veranderen.

Vastberadenheid, een scherpe geest en een positieve mindset is cruciaal hierin.

Het ongedwongen powerpakket van het leven zelf. Jouw innerlijke vuur. De intelligentie en energie die gewoon in je zit. We hoeven alleen maar te luisteren en het opnieuw te ontdekken.

Wat is nu juist de werkelijkheid?

Het is niets anders dan de wereld die we waarnemen, aanraken, ervaren en vormgeven. Deze realiteit is echter onze innerlijke perceptie, aangezien iedereen leeft in zijn eigen unieke werkelijkheid. Onze gedachten spelen een cruciale rol bij de vormgeving van ons leven.

De antwoorden liggen binnenin ons. Het is van belang om te focussen op het innerlijke. Vaak zoeken we antwoorden buiten onszelf: we proberen redenen, oorzaken en gevolgen te vinden in andere mensen en situaties. Onze manier van denken en onze mindset zijn bepalend voor onze wereld en de uitkomsten die we ervaren.

We kunnen de geconditioneerde ‘ik’ veranderen, die gebaseerd is op wat andere mensen zeggen, die gebaseerd is op ‘waarheid, ‘goed of fout’.

Er is geen dogma.

 

 

Conditionering en belemmerende gedachten

Jouw gedachten zijn net als een grote ijsberg. Boven de ijsberg is onze prefrontale cortex. Denken, verwerken, redeneren, plannen, zorgen maken, kiezen,…

De onderkant van deze ijsberg is ons onderbewustzijn. Die is het belangrijkste. Die bepaalt de richting van jouw ijsberg. Dit is het limbische brein, ook zoogdierenbrein genoemd. Hier worden jouw herinneringen en emoties gevormd. Dit is een enorme opslagruimte waarin je ervaringen uit het verleden vindt die bepalen hoe jij reageert in het heden. Het creëert tevens onze percepties en stuurt onze emotionele reflexen op alles wat we meemaken. Het doet zijn werk, ook als we het niet door hebben.

Diep onder water zien ook alle dingen die we onderdrukt hebben: nare gedachten, pijnlijke herinneringen, lastige emoties,…Maar waaraan spenderen we onze tijd? Aan de oppervlakte. Aan die frontale cortex. Deze is bijna 24 op24 aan het werk en krijgt nooit rust. Stress dus.

Maar wat is stress vaak?

Dat is als de vraag onze capaciteit overschrijdt. Veel dingen doen, maar te weinig tijd en energie voor al deze dingen.. Waar gaat deze tijd altijd maar naar toe?

De kunst is om onze mind stil te krijgen, rust te geven. Om daarna de creativiteit, dat inzicht, die intuïtie, en energie los te maken. Onder water draaien constant programma’s. Vaak waarvan we het bestaan nog niet eens kennen. Ze staan aan en verbruiken energie. Maar deze sturen wel je gehele ijsberg.

We handelen vaak uit ons verleden. Er gebeurt vaak niet veel nieuws. Altijd dezelfde rondjes. Hier ontstaat jouw belemmerende gedachten, beperkte overtuigingen. Het merendeel van jouw gedachten wordt gestuurd door oude emotionele patronen, ervaringen en overtuigingen. De geconditioneerde mind.

Zoals een slechte tv serie. De eerste keer is het nog grappig. De 2de keer misschien ook . De derde keer kijk je om jezelf bezig te houden en de 4de keer geraak je verveeld of zelfs gefrustreerd.

Je prefrontale cortex doet niets anders dan dingen herhalen: gedachten, ideeën, overtuigingen. Je conditioneert jezelf…

 

Een zeer goede manier om deze neocortex tot rust te brengen zijn ademhalingsoefeningen, waaronder de WHM ademhalingsoefening:

Laat het eruit, en adem : buik, borst, hoofd

Nature is so merciless – but so righteous.
Read more at https://www.brainyquote.com/authors/wim-hof-quotes
Nature is so merciless – but so righteous.
Read more at https://www.brainyquote.com/authors/wim-hof-quotes

Don’t let the conditioned mind interfere

with what the body is capable to do.

Wim Hof

Als je je mindset wil veranderen, moet jij veranderen

Je mindset verbeteren komt niet van vandaag op morgen. Je zal er heus iets voor moeten doen. Maar het zal het dubbel en dik waard zijn.

Een nieuwe mindset brengt een totale transformatie van je leven teweeg.

Maar hoe begin je hier aan?

Je mindset wordt bepaald door ervaringen. Je verwerkt deze ervaringen en dat worden jouw gedachten.

Maar ook conditonering: wat ze van kleinsaf aan tegen je zeggen, heeft uiteraard ook een grote invloed op je gedachten, en dus op je leven. Het beste voorbeeld van conditionering is je taalgebruik: denk maar aan je moedertaal, maar ook het dialect dat je spreekt.

Maar ook : ‘doe een jas aan want je wordt ziek door de kou’.

Of : ‘je moet je studies afmaken, anders ga je nooit veel geld verdienen.’

Of ‘die man is rijk, die zal wel geluk hebben gehad.’

Deze conditionering hoor je al jarenlang, en dat is niet zo eenvoudig om te doorbreken. Maar het kan wel degelijk. Vergis je niet: conditionering/gedachten gaan van generatie op generatie verder.

Let op: conditionering is niet per sé slecht. Maar het is wel belangrijk om je eigen mening te (durven) vormen, kritisch te zijn, en niet zomaar alles aan te nemen wat ze tegen jou vertellen.

Ook daar is een verandering in mindset voor nodig

In onze Wim Hof Methode workshops en Scandinavische Expedities draait alles rond mindset. Hier begint het mee. We passen het dan ook meteen toe. Je voelt jezelf ter plaatse groeien en sterker worden.

 

Wat heeft de Wim Hof Methode met mindset te maken?

Wel, zeer veel.
Alles wat we hierboven besproken hebben, komt terug in de Wim Hof Methode.
Mindset is niet voor niets 1 van de 3 pijlers.

Dit wordt uitgebreid uitgelegd in onze workshops, te boeken via onze website maar ook via de officïele Wim Hof Methode website.

Het vergt toewijding en volharding om stelselmatig je ademhalingsoefening ‘s morgens te doen.

Het is niet eenvoudig om telkens je voor de douche staat, de kraan naar ‘koud’ te draaien.
We grijpen het liefst naar onze aloude patronen nl. een warme douche, weet je nog? Hoewel niet makkelijk, doen we het toch…

Maar we doen het wel stapje voor stapje, zonder te overdrijven.

Als we regelmatig ‘uit onze comfortzone‘ gaan stappen, gaan we na een tijdje het ‘comfort vinden in het discomfort’. We kunnen de koude hiervoor perfect gebruiken.

Stel je voor dat je dit dan zo kan toepassen in het dagelijkse leven.

Wat een boost geeft dit aan je zelfvertrouwen!? Je gaat je in elke situatie comfortabel voelen.

Ons regelmatig blootstellen aan een situatie die ongemakkelijk voelt, zorgt ervoor dat we na verloop van tijd meer aandurven, je wordt er zelfverzekerd door.

En ben je toch wat nerveus? Helemaal normaal. Denk eraan: nervous = excitement. Maak van de spanning… enthousiasme.

Dit alles begint met een sterke mindset. Omdat we ervan overtuigd zijn dat het goed voor ons is.

En van deze actie, bijv een koude douche, komt een resultaat: we voelen ons gelukkig, gezond en sterk.

En ook hier kan je affirmaties gebruiken:

  • ‘ik kan het ijsbad aan’
  • ‘ik geniet van een koude douche’
  • ‘ik word sterker van de koude’

 

Jouw buikgevoel

‘Recognise your greatness : we all have the strenght within us’

Jij hebt de intelligentie (emotional intelligence) in jouw zitten. Je lichaam en geest weten wat te doen. Vertrouw er dan ook op. Het is jouw buikgevoel, jouw intuïtie.

Denk aan de WHM Ademhaling:

Belly, chest, head oftewel buik, borst, hoofd…(het vertrekt altijd vanuit je buik)

Daar vertrekt alles. Het heeft altijd gelijk, altijd! Waar, wanneer,… Het maakt niet uit. Vertrouw er dan ook op. Dat is je grootste kracht.

Zet je gedachten aan de kant, je conditionering, je bullshit, je eigen verhaaltjes, etc.

Go straight ahaid! Gewoon doen, dat is de sleutel…

 

  1. Recognition : herken het (wees er bewust van).
  2. Reawake: breng het terug tot leven (het zit allemaal in ons: zoek het binnenin jou, zoek het niet aan de buitenkant)
  3. Repeat : herhaal
Nature is so merciless – but so righteous.
Read more at https://www.brainyquote.com/authors/wim-hof-quotes
Nature is so merciless – but so righteous.
Read more at https://www.brainyquote.com/authors/wim-hof-quotes

We are all kings and queens

Wim Hof

Wat is een fixed mindset?

Een fixed mindset, ook wel statische of vaste mindset genoemd, biedt vaak weinig ruimte voor nieuwe ideeën en ervaringen.

Mensen die moeilijk uit hun comfortzone komen en liever de dingen laten zoals ze zijn.

Mensen met deze mindset blijven liever binnen hun comfortzone en zijn tevreden met de huidige stand van zaken. Dit is natuurlijk prima, zolang zij zelf tevreden zijn.

Ook zien mensen met een fixed mindset vaak problemen (terwijl iemand met een growth mindset sneller in oplossingen gaat denken).

Mensen met een fixed mindset kunnen problemen eerder zien dan oplossingen en nemen kritiek vaak persoonlijk.

Ze vinden het lastig om te groeien en hun persoonlijkheid te ontwikkelen, waardoor ze denken dat ze hun talenten en vaardigheden niet kunnen veranderen. Ze geloven dat hun vermogens vast staan en dat dit niet te veranderen is.

 

 

Wat is een growth mindset?

Een growth mindset (of groei mindset) laat zich zien doordat je ‘vooruit wil’, je ziet overal kansen en mogelijkheden in.

En je bent er ook van overtuigd dat je fouten mag maken, hier leer je immers van. De groeipijnen neem je er maar bij.

Is er iemand die dan zegt dat het niet zo goed is, of dat het eigenlijk wel beter kan, gaan mensen met een growth mindset hier naar luisteren en hieruit lessen trekken.

Mensen met een groei mindset geloven ook dat je moeite moet doen, om je verder te kunnen ontwikkelen als persoon.

Ze weten dat door te oefenen en te leren, dat je beter kan worden en je je vaardigheden en talenten tot bloei kan doen komen.

 

Groei mindset vs vaste mindset

Wat interessant is, is dat we allemaal beide soort van mindset hebben: zowel een vaste als een groei mindset

Ze wisselen regelmatig van ‘positie’, enkel bij sommige mensen is een fixed mindset vaker primair, dan een growth mindset.

En bij anderen is dit net andersom.

Maar je mindset kan ook verschillen per eigenschap. Het zou zomaar kunnen dat je voor het ene een vaste mindset hebt, en voor het andere een groeimindset. Bijv. om te tekenen heb je een statische, maar om te voetballen heb je een vaste mindset

 

Hoe kan je je mindset trainen?

Je mindset omschakelen gaat niet vanzelf. Het betekent dat je bepaalde patronen en gewoontes moet doorbreken. Dat kan een uitdaging zijn, want je grijpt vaak onbewust terug naar wat je gewend bent.

Maar hey, waarom zou je jezelf nog langer kwellen? Als je het nieuws niet meer realistisch vindt of er simpelweg ongelukkig van wordt, gooi die tv dan uit het raam! Niet te letterlijk natuurlijk, maar je snapt wat ik bedoel.

En als je niet happy bent met je huidige situatie, dan is er maar één oplossing: verandering. Laat je niet beperken door je omgeving en zoek mensen op die dezelfde mindset hebben als jij. Want, zoals ze zeggen, je bent het gemiddelde van de vijf mensen waar je het meeste tijd mee doorbrengt. Dan Peña zou zeggen: ‘show me your friends, and I’ll show you your future’

Dus, verander je kijk op de wereld en bekijk het leven door een roze bril. Het is een bewuste keuze, maar het zal je denkwijze veranderen en je paradigma omschakelen. En wie weet wat voor mooie dingen er dan op je pad komen!

 

 

Een voorbeeld:

Van kleins af aan hameren je ouders erop dat je braaf moet studeren, trouwen, een stabiele baan vinden, een huis kopen en aan kinderen beginnen.

Maar…

Jij hunkert naar vrijheid.

Het is tijd voor een nieuwe mindset. Acties voortvloeiend uit deze gedachten zullen uiteindelijk leiden tot resultaten, zowel positief als negatief.

Het zal niet gemakkelijk zijn, want je moet oude patronen en jarenlange conditionering (in dit geval van je ouders) doorbreken.

Maar wat betekent dat nu precies, ‘vrij zijn’, voor jou?

Wees specifiek en stel de juiste vragen aan jezelf. Wanneer wil je dat bereiken? Hoe ga je dit bereiken? Wat ben je bereid hiervoor op te offeren?
Goede vragen stellen is cruciaal.

Je kan ook beginnen aan het opzeggen van affirmaties.

 

 

Affirmaties helpen je om een sterke mindset  én zelfvertrouwen te creëren

Maak je doel helder! Definieer het tot in de details. Zie het voor je…
Nu is het maken van beslissingen veel makkelijker.

Het is tijd om aan de slag te gaan met je affirmaties.

Voor het slapengaan, herhaal je jouw affirmaties en laat je jezelf onderdompelen in positieve vibes.
Stel dat je bijvoorbeeld streeft naar vrijheid, dan kunnen deze als volgt zijn:

  • ‘Vrijheid is mijn levensdoel en ik ben bereid hiervoor opofferingen te maken’
  • ‘Vrijheid brengt mij geluk’
  • ‘Ik ben in staat om mijn gewoontes te doorbreken’
  • ‘Ik kan voor mezelf zorgen en hoef niet afhankelijk te zijn van anderen’
  • ‘Ik ben mij bewust van mijn keuzes en neem hiervoor de volledige verantwoordelijkheid’

Uiteraard kan je jouw eigen affirmaties opstellen en deze 5 minuten lang elke avond herhalen. Zo train je jouw onderbewustzijn in de richting van jouw doel.

Belangrijk is wel om het echt te voelen en te geloven. Diep vanbinnen moet je ernaar verlangen. Enkel zo gaat het werken.

Alleen dan werken deze affirmaties als een magische spreuk.

 

 

Wat zijn goede mindset oefeningen?

Uiteraard heb je talloze oefeningen om je mindset te veranderen.

Maar hier zijn er enkele die je alvast op weg kunnen helpen, zoals:

  • toe stretch (yoga oefening die je darmen, maag en milt stimuleert)
  • krijgersstand (horse stance) 30min lang doen (bouw het op)
  • ‘the plank’

Met de koude omgaan op verschillende manieren, zoals

  • in je t-shirt gaan fietsen in de winter
  • in je bloot bovenlijf gaan wandelen als het vriest
  • met je handen/en of voeten in een mini-ijsbadje
  • een ijsblokje in je hand smelten

Maar ook :

  • Een halve marathon lopen (je komt jezelf wel eens tegen)
  • Boksen (ga tot het uiterste)
  • Powertraining (die 3 laatste herhalingen zijn cruciaal)
  • Een trektocht van meerdere dagen in de natuur (je gaat dingen anders bekijken).
  • Zelf vuur maken, zonder moderne hulpmiddelen (een reality check hoe afhankelijk je wel niet bent)

Alles is mindset, en mindset is alles

 

Bruin vet, het verbrandingskacheltje

Wat is bruin vet nu juist, en wat is het verschil met wit vet? Wit vet is pure opslag van energie (voor tijden van hongersnood) Bruin vet daarentegen, heeft de mogelijkheid om energie snel om te kunnen zetten in warmte. Dat komt mede door het aantal mitochondriën...

Ademhalingsoefeningen, jouw stress beheersing

Ademhalingsoefeningen bij stress Stress reductie door ademhaling begint bij een goede buikademhaling. Er zijn enkele eenvoudige oefeningen die je kan doen om te leren door je buik te ademen, en dus je middenrif (opnieuw) te faciliteren. Deze ademhalingsoefeningen zijn...

De pijnappelklier, ons derde oog

De pijnappelklier (ook epifyse genoemd) is een endocriene klier in je hersenen : zo klein, zo fascinerend en tegelijk nog steeds een grote onbekende.   Wat maakt de pijnappelklier dan zo interessant? Wel, het regelt je dag-nachtritme (door serotonine en zo...

Koud douchen, hoe begin je eraan?

Is koud douchen gezond? Absoluut! Wist je dat koud douchen een berg aan gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? En ja, meer en meer wetenschappers kunnen dit bevestigen. Maar wat nog meer?Ons lichaam snakt tegenwoordig naar prikkels en koud douchen is een super...

Een ijsbad kopen, maar welke?

Welk ijsbad kopen? Natuurlijk, je kan elke soort ijsbad aanschaffen.Wij hebben er al een heleboel getest en zelfs afgedankt... Liggend, staand, plooibaar, vouwbaar, opblaasbaar.Van plastic, hout of metaal. En als klap op de vuurpijl heb je zelfs systemen waarbij je...

Jouw Ademhaling per Minuut is Cruciaal

Hoeveel keer per minuut ademen we? We gaan onmiddellijk in actie schieten... Zin om de 'topjes tellen'-test te proberen? Hier is hoe het werkt: start de timer op één minuut en tel het aantal keer dat je in- en uitademt (één in- en uitademing telt als één) gedurende...

Neem een Ijsbad zoals Wim Hof

Hoe neem je een ijsbad zoals Wim Hof, bij je thuis? Om het even simpel uit te leggen: zorg dat je een badje of tub hebt waar je, tot en met de schouders, in kan gaan zitten. vul het met 2/3de water doe er ijs(blokjes) bij. Hoeveel ijs? Dat is sterk afhankelijk van de...

Chronische Stress vs Acute Stress

Wat is chronische stress? Chronische stress (ook toxische stress genoemd) wordt gecreëerd doordat je vaak piekmomenten van acute stress hebt. Al deze momentjes samen zorgen ervoor dat je een plateau krijgt, in plaats van een afwisseling tussen stress en ontspanning....

De Wim Hof Methode: ook voor jou?

Wat is de Wim Hof Methode?Wat zijn de voordelen van de Wim Hof Methode?   De Wim Hof Methode bied vele voordelen, zowel mentaal als op fysiek vlak.   Overige voordelen van de WHM : trainen hart-en bloedvatensysteem verminderen van ontstekingen versterken...